Sipoon lukiosta valmistuneiden yhteisö

Salla Saari – 2015

Milloin valmistuit lukiosta?

Valmistuin lukiosta keväällä 2015.

Mitä olet tehnyt lukion jälkeen? (opiskelut, työt, mahdolliset muut projektit)

Lukion jälkeen pääsin suoraan opiskelemaan äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi Jyväskylän yliopistoon. Jyväskylä valikoitui opiskelukaupungikseni hyvin lyhyen pohdinnan jälkeen – pääasiallisena syynä oli halu päästä pois pääkaupunkiseudulta. Opiskelen pääaineena suomen kieltä ja sivuaineina kirjallisuutta, kasvatustieteitä ja viestintää.

Opinnot ja opiskelijaelämä vei äkkiä mennessään. Suomen kielen opinnoissa mielenkiintoisinta on ollut kielen etymologian eli sanojen alkuperän tutkimus. Olen oppinut muun muassa sen, mistä sana puliukko on saanut alkunsa. Kirjallisuuden opiskelussa antoisinta on ollut klassikoiden, esimerkiksi Kalevalan ja Odysseian lukeminen – ilman opintoja nämä olisi varmaan vieläkin lukematta! Kirsikkana kakun päällä on opettajaopinnot, joissa pääsee todella kokeilemaan opettajuutta ja toimintaa koulumaailmassa!

Opintojen lisäksi oon lähtenyt yliopistolla järjestötoimintaan mukaan. Oon toiminut ainejärjestössä muun muassa rahastonhoitajana, yritysyhteistyövastaavana ja emäntänä. Lisäksi oon ollut järjestämässä monenlaisia tapahtumia, joista isoimpana kaikkien Suomen suomen kielen opiskelijoiden yhteinen viikonlopputapahtuma Jyväskylässä.

Opinnoista jäävällä vapaa-ajalla olen toiminut partiossa erilaisissa tehtävissä niin Sipoossa kuin Jyväskylässäkin. Olen toiminut myös Sipoon lukion senioreiden hallituksessa ja nyt vuonna 2018 puheenjohtajana. Lukio-opeista on ollut näissäkin tehtävissä hyötyä!

Tärkein oppi, mitä lukiosta on jäänyt mieleen?

Yritin kovasti pohtia, mikä olisi tärkein tai parhaiten mieleen painunein oppi lukiosta, mutta melkein kaikki opit liittyy äikäntunteihin. Alavalinnalla voi ehkä olla vaikutusta näihin muistoihin, heh!

Parhaiten muistan ylioppilaskirjoituksiin valmentautumisen ja sen, miten Lyytinen neuvoi valitsemaan tehtävistä sen, joka ei ole ilmiselvän helppo. Tätä oppia olen hyödyntänyt jopa yliopistossa tenttikysymyksiä valitessa. Opin tarkoitus oli se, että kirjoittaessa vaikeammasta aiheesta tulee kirjoittajan mietittyä paljon tarkemmin ja täsmällisemmin perusteluita mielipiteilleen. Oppi on toiminut!

Toinen oppi tai ehkä ennemminkin omaan kirjoittamiseen liittyvä neuvo, jonka muistan hyvin, on Hennalta. Abivuoden keväällä prelikokeen palautteessa oli kommentti, että ajattelen ja kirjoitan taitavasti, mutta teen paljon huolimattomuusvirheitä, joihin olisi hyvä jatkossa kiinnittää enemmän huomiota. Kyseisessä kokeessa olin kirjoittanut mm. maiden nimet pienellä alkukirjaimella!

Paras lukiomuisto?

Parhaat lukiomuistot liittyvät varmasti vanhojentansseihin. Iltapäivisin pidettyihin tanssiharjoituksiin ja varsinaisiin tanssipäiviin. Tanssiaismekossa tunsi itsensä aivan kuin prinsessaksi!

Ikimuistoisia hetkiä on jäänyt mieleen myös hyppytunneilta, jotka olivat lukiossa jotain niin uutta ja ihmeellistä yläkoulun tiukkojen lukujärjestyksien jälkeen!

 

Salla Saari, vuosimallia 2015